امکان اجرای طلاق توسط زوجه
همانطور که قانون حق طلاق را انحصارا در اختیار شوهر قرار داده است این حق را به زوجه نیز داده که هنگام عقد به صورت شرط ضمن عقد از طرف شوهر، وکالت بلاعزل در طلاق خود داشته باشد.
مطابق متون فقهی و قانون مدنی حق طلاق اساساً و انحصاراً برای مرد است یعنی بااینکه نکاح یک عقد است اما برای از هم گسستن این نهاد یک اراده کفایت میکند و آن اراده مرد است و زوجه اصولاً حق طلاق یا جدایی از همسر خود را ندارد.
این مطلب در ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی آمده است.اما با استفاده از یکسری ظرفیتهای حقوقی میتوان، حق طلاق را برای زوجه هم در نظر گرفت.
اصولاً هر کس میتواند در برخی از اموری که خود باید انجام دهد یا میتواند انجام دهد به دیگری وکالت دهد مثلاً به دیگری وکالت دهد که برای او خریدی انجام دهد یا یک معامله را فسخ کند. یکی از این اموری که مرد میتواند در آن به دیگری وکالت دهد، حق طلاق است. فرد دیگر میتواند زوجه یا شخص ثالث باشد.
قانون ایران به زوجه حق داده است که از جانب زوج، بهصورت شرط ضمن عقد وکیل در طلاق دادن خود باشد و شرط مزبور، مخالف مقتضای عقد ازدواج نیست (ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی).لکن عقد وکالت عقدی است جایز است و هرکدام از طرفین هر وقت بخواهند میتوانند آن را منحل و فسخ کنند لذا برای اطمینان از عدم عزل وکیل (زوجه) توسط موکل (شوهر)، باید وکالت ضمن یک عقد لازم به زوجه داده شود تا امکان عزل وکیل وجود نداشته باشد. در این صورت بعد از وقوع عقد لازم، زوج حق عزل وکیل که در اینجا زوجه است را تا وقتی اصل عقد لازم وجود دارد، نخواهد داشت.
بنابراین در جواب این سوال که آیا زوجه نیز می تواند طلاق را جاری کند باید گفت اگر وی وکالت در طلاق از سوی زوج داشته باشد می تواند صیغه طلاق را اجرا کند